KAPPADOKIA

Etter turen til Istanbul dro vi innover i Tyrkia til eventyrlandet Kappadokia! Kappadokia er kjent for landskapet sitt, som minner mest om noe utenomjordisk. Det er ikke uten grunn a Starwars hentet sin inspirasjon herifra! 

Navnet Kappadokia betyr Landet med de vakre hestene. Landskapet ble skapt vær, vind og vulkaner gjennom millioner av år. Det har vært mennesker bosatt her i svært mange år, og det finnes historiske kilder som omtaler stedet fra år 600f.k. Bosetterne gravde ut huler inne i dette merkelige landskapet, og den dag i dag er de fortsatt brukt som boliger. Området er i dag en nasjonalpark og et populært reisemål (spesielt populært for kinsesiske turister, virket det som!). Selvfølgelig er det også listet på Unescos verdensarvliste! 


De fleste av oss som har hørt om Kappadokia forbinder stedet med fantastiske soloppganger og en himmel fylt med fargerike ballonger, right? Vel, det var altså dette jeg forventet, men slik ble det ei. De siste dagene har alle ballongutflukter blitt avlyst på grunn av mye vind og nedbør. Mye nedbør betyr naturlignok ingen soloppgang eller solnedgang. Gjett om dette var en stor skuffelse! I tillegg var det grisekaldt (mye kaldere enn vanlig i følge de lokale). Uflaks altså!

Men, jeg skal ikke klage for mye. Kappadokia var en fin opplevelse uansett. Vi bodde i Goreme, som er en av flere turistbaser i området. Jeg hadde hørt mye bra om Goreme og valgte derfor denne byen, men jeg fikk inntrykk at de fleste byene i området er ganske like. Svært preget av turisme, naturligvis, men koselige. Vi fløy forresten Pegasus fra Istanbul til Neveshir Airport som var billig og greit (tok ca 1 time). Deretter leide vi bil som vi brukte hele oppholdet ettersom vi skulle se mye over lengre avstander på kort tid.


Vi hadde bare to dager i Kappadokia, og vi rakk ganske mye på den tiden ettersom vi hadde bil tilgjengelig (og kanskje siden det regnet så mye, var ikke spesielt fristende å tilbringe mer enn 5 minutter pr stopp). Dag 1 besøkte vi områdene som ligger tett ved Goreme; småbyene Uchisar, Urgup og Cavusin, samt valleyene rundt. Dag 2 kjørte vi litt lengre, men det får jeg blogge om senere. 

Vi startet med å se litt rundt i Goreme samt besøke Goreme Open Air Musem, som er et grotteområde gjort om til et museum. Du kan gå inn i de fleste hulene her. Mange av de er små kirker hvor du kan se flotte, gamle veggmalerier og gamle graver (er dessverre ikke komme lov å fotografere inni). Helt ærlig ville jeg ha droppet Goreme Open Air Museum om du skal besøke andre slike områder i Kappadokia, for det er mye av det samme å se, bortsett fra at på museumet betaler du for det og går i flokk med andre turister. 


Deretter kjørte vi videre til Uchisar Castle, med sin lille landsby under seg, og Pigeon Valley. Borgen ble først bygd på toppen, og siden har landsbyen spredt seg nedover og bortover. Et ganske spesielt syn!


Vi kjørte videre til Urgup hvor vi spiste en nydelig lunsj og søkte ly for stormen (som dessverre ikke ble bedre utover dagen heller). Urgup består av hundrevis av små, søte hus som er hugget ut i fjellene. 


Tyrkisk brød og ost, noe man får til forrett ca. over alt!


Tyrkiske kjøttboller med yogurtdressing, en rett man finner overalt!

Bildene nedenfor tror jeg viser Red Valley og Love Valley, som det så fint heter (ble litt forvirret over hvor vi var etterhvert, siden vi stoppet så ofte for å ta bilde av ulike utsikter osv.!). Fint var det i alle fall, og veldig spesielt!Til slutt bar det tilbake til Goreme via landsbyen Cavusin. Goreme var kjempekoselig på kveldstid også, med lys og det hele. Det eneste mibuset var at alle restaurantene var fulle, så vi endte opp med å spise på tidenes dårligste restaurant. 

Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *