ISTANBUL: TOP SIGHTS

Av sights i Istanbul er det fire stykker jeg mener man i alle fall bør få med seg, i tillegg til å besøke bazaarene som jeg skrev om her. Den Blå Moské, Topkapi Palace, Hagia Sophia og Basilica Cistern ligger med maks 5 minutters gange i mellom, og er kanskje det mest kjente i Istanbul (spesielt de tre første). Siden de ligger såpass nær hverandre og midt i gamlebyen tar det heller ikke for lang tid å besøke de.

Den Blå Moské (bygd i 1606) er etter min mening den fineste attraksjonen i Istanbul. Den ligger rett ved Hagia Sophia, og fem ganger om dagen kan du høre bønneropene gå mellom de to byggene. Moskeen går også under navnet Sultan Ahmed Moské, og navnet Den Blå Moské kommer av de blå flisene innvendig. Det er gratis å komme inn i moskeen (i motsetning til de fleste andre attraksjoner i Istanbul), men merk at den stenges for bønn fem ganger daglig samt hver fredag. Hagia Sophia er en tidligere kirke og moské som i dag er gjort om til et museum. Den ble bygd rundt år 500 og ble brukt som kirke fram midten av år 1400, da den ble gjort om til en moské. Under omgjøringen ble blant annet alle kirkens malerier sparklet over. I dag er noen av disse maleriene skrapt frem igjen, og du kan tydelig se spor fra begge religioner.

Basilica Cistern (også kalt Yerebatan Sarayi, som betyr det sunkne palasset) er en gigantisk sisterne (vanntank) som ble bygd rundt år 600 og ble brukt fram til den moderne tid. I dag er den omgjort til et museum, og det er et ganske utrolig syn; langt under bakken finner vi et gigantisk rom med vann, og alt er støttet opp med gamle, romerske søyler som visstnok ble hentet som krigsbytter en gang i tiden. 

Topkapi Palace er et gigantisk palass i Istanbul som ble brukt som hjem for Ottoman sultanene. I dag finner man palasset på Unescos verdensarvliste, og det er en av Istanbuls største turistattraksjoner. Palasset er digert med flere hus og hager, og har visstnok huset opp mot 10.000 tjenere i tillegg til sultanfamilien. Inni palasset får du se hvordan de bodde, gamle klær, bøker, smykker med mer. Palasset var flott, men jeg vil ikke si at det er et must å gå inn i palasset. Det var veldig fullt da vi var der, og å gå i kø legger en liten demper på opplevelsen for min del!Det er selvfølgelig mange andre store attraksjoner i Istanbul som jeg ikke nevner her. Vi har for eksempel Den Nye Moskeen, Galatatårnet og Galatabroen. Jeg tilbragte all min tid på den europeiske siden av byen, men det er helt sikkert mye å se på den asiatiske siden også!


Den Nye Moské

Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *