NORGESFERIE: LOM OG GALDHØPIGGEN

Etter at jeg kom hjem fra Australia og Vietnam i sommer tok jeg en liten reise rundt i Norge. Jeg har reist alt for lite i Norge, så en liten rundreise var på tide! Først gikk turen til Lom, Skjåk og Galdhøpiggen, før jeg reiste videre til Geiranger, Trollstigen og Atlanterhavsveien (blogginnlegg om det kommer senere). Bestemors slekt kommer fra Skjåk som ligger like ved Lom i Oppland, et nydelig sted som jeg ikke har besøkt på mange år, selv om vi har hytte der og masse slekt som skal besøkes. Lom er ei skikkelig turistgryte om sommeren med de fantastiske fjellene rundt, gamle bygninger og stavkirken. Like ved finner man også Sognefjellsvegen, som er Norges turistvei nummer 1. Flåklypa (ja, det ekte Flåklypa) er også like utenfor Lom. Det er også et godt utgangspunkt for fjellturer, for eksempel finner man Galdhøpiggen en liten time unna.


Steinsenteret i Lom er en av bygdas turistattraksjoner, en koselig, gammel butikk. Husker jeg syntes det var veldig spennende her da jeg var barn, hehe.


En nyere attraksjon her er Bakeriet i Lom, som faktisk er kjent over hele landet (og i utlandet) for sine fantastiske bakevarer. Køene går langt utenfor døren, men ikke la det skremme, det er verdt et besøk.


Dette bildet og de to ovenfor er tatt ved Sognefjellsveien. Fantastisk blåfarge på elva pga smeltevann fra isbre!


En griseselfie må med. 

Som nevnt er Lom en fjellportal, og vi tok turen til Galdhøpiggen, Norges høyeste fjell. Jeg har aldri vært på toppen før ettersom jeg har forestilt meg en lang og hard tur, men det var det absolutt ikke! Vi gikk fra Juvashytta, hvor man må krysse isbreen for å komme til toppen. Det er også mulig å gå fra Spikerstulen, som er en kortere tur uten bre, men også mye brattere. Selv synes jeg det å gå breføring var en del av opplevelsen. Turen opp var overraskende enkel; det tok 5-6 timer, men mye av tiden gikk til venting (og gåing i kø, ekstremt mye folk), men det var verken spesielt hardt eller bratt. En tur de fleste kan klare, og den gir fantastisk utsikt! Bildene taler for seg selv 🙂


Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *