VIETNAMESE FOOD

Å oppleve nye matkulturer er noe av det artigste jeg gjør når jeg er ute og reiser. Jeg har ikke spist mye vietnamesisk mat tidligere, og hadde høye forventninger. Min gode venninne Vymi (som har vietnamesiske foreldre) hadde på forhånd fortalt meg mye om maten og gitt meg en del tips om hva jeg burde spise. Når man er i et nytt land med et fremmed språk på menyen er det ofte veldig forvirrende å vite hva man bør velge, men når man er forberedt er det mye enklere! Og maten levde absolutt opp til forventningene. Det er generelt billig å spise i Vietnam, jeg betalte sjeldent mer enn 35 kroner inkludert drikke og to retter (gatemat er enda billigere).

Restaurantmat i Vietnam
Å spise på restaurant er som sagt billig, i alle fall så lenge du ikke velger de største turistfellene. De fleste restaurantene i Vietnam tilbyr ganske mange av de samme rettene. Likevel merket jeg stor forskjell på de tradisjonelle rettene i sør, midten og nord.


White rose, eller Banh Bao banh Vac som det heter på vietnamesisk, er en tradisjonell rett fra Hoi An. Den tilbys på de fleste restauranter i Hoi An og er veldig god. Det er en type dumpling fylt med reker. Det er en veldig spesiell rett med hemmelig oppskrift; det er én familie som lager retten til alle restaurantene i hel Hoi An.


Pho er kanskje den vanligste vietnamesiske retten, som også selges mange steder utenfor Vietnam. Det er en slags nuddelsuppe med kjøtt og/eller grønnsaker. Ikke min favoritt, da jeg synes nuddelsuppe generelt er litt kjedelig, men det må prøves når man i er i Vietnam.


 Dette er Banh Xeo, pannekaker med reker, svinekjøtt, salat osv som man ruller sammen i et rispapir og spiser sammen med en saus. Dette spiste jeg flere ganger, og det er min favorittrett fra Vietnam!Spring rolls og egg rolls er populært i Vietnam som i andre Asiatiske land.


Dette er Cau Lau, en nuddelrett fra Hoi An som selges på de fleste restauranter i byen.


Cha Ca er en veldig kjent rett i Hanoi som selges på flere restauranter (men ikke over alt, det må være spesielle Cha ca restauranter). Det er fisk og grønnsaker som stekes foran deg på bordet og det serveres sammen med nudler, nøtter, saus, krydder og urter. Utrolig godt, restauranten Cha Ca Thang Long anbefales.


Bánh Cuon, en slags dumpling med pork og reker (god!!)

Goi Cuon, en slags vårrull med reker.


Nydelig biffkjøtt som stekes på bordet foran deg.


Lokal øl må alltid prøves!

Street food
Uansett hvor jeg reiser er det beste jeg kan spise street food. Det smaker bedre, det er billigere og jeg har aldri blitt matforgiftet av gatemat. I Vietnam er street food en viktig del av matkulturen. Det er ikke nødvendigvis bare matboder, men rett og slett små restauranter som popper opp på gaten når kvelden kommer. Maten tilberedes på fortauet, og det settes opp små plastkrakker folk sitter og spiser på. Veldig annerledes, men samtidig veldig artig. Både street food fra boder/selgere og fra disse små restaurantene er veldig billig i forhold til vanlige restauranter. 


Dette er Banh Mi, en baguett med kjøtt, noe grønnsaker, krydder og sauser (fyllet varierer litt fra sted til sted). Det er faktisk veldig godt, en av mine favoritter! Det selges over alt i hele Vietnam og er populært til frokost. Må prøves! Koster typ 4 kroner.


Dette så jeg spesielt mye av i Hanoi. Eldre damer går rundt og selger disse, og de er kjempegode! Koster så å si ingenting heller. De kaller det donut, men det er altså ikke det samme som amerikanske donuts.


Klassiske grillspyd er vanligstreet food verden over, også i Vietnam (og det er kjempebillig!).


Her kokkeleres det og spises på fortauet.


Banh Trang Nuong er rispapir fylt med svinekjøtt, grønnsaker og noe krydder før det grilles over et lite bål/grill. Selges i små boder og er veldig godt.

Frukt
Som alle andre eksotiske land har Vietnam et fantastisk utvalg av billig frukt i forhold til hva vi er vant med i Norge. Selv er jeg ikke spesielt glad i frukt, men når det kommer til ferske og eksotiske frukter så kan ikke en gang jeg si nei. I Vietnam fant jeg flere frukter jeg aldri har sett før, for eksempel purple mangosteen som er den beste frukten jeg har smakt! Frukt selges som oftest av damer som enten sykler rundt eller går (og bærer frukten på sitt vis, se bildene). Ferskpresset juice av alle mulige frukter finner du på hvert et gatehjørnet, og på meg ble det minst et par pasjonsfruktjuicer dagen.


Passion fruit juice til venstre og purple mangosteen til høyre, nam!


Damer som selger frukt fra sykkel


Fruktmarked


Fruktsalg i ekte vietnamesisk stil!


Mmmm mangosteen!

Follow on Bloglovin

Instagram

1 thought on “VIETNAMESE FOOD

  1. I have noticed you don’t monetize your website, don’t waste your traffic, you can earn extra cash every month because you’ve got high quality content.
    If you want to know how to make extra money, search for: Boorfe’s tips
    best adsense alternative

Comments are closed.