YANGON, BURMA (2)

Yangon er ikke en by med veldig mange attraksjoner, og i løpet av de første to dagene følte jeg at jeg hadde sett det meste av byen. Vi dro derfor til Dallah, en liten village på andre siden av elva. Vi tok den lokale ferja ut, som var en opplevelse i seg selv. Deretter tok vi en slags sykkeltaxi; sitter i sidevogna mens en “sjåfør” sykler. Vi dro rundt og så forskjellige områder i Dallah, både templer, boområder og markeder. Dessverre har jeg selvfølgelig truffet på regntida her også (tror jeg må begynne å sjekke ut slikt før jeg reiser, har jo såvidt vært i Asia uten regntid…), så det var flere steder vi ikke kom til. Det var tydelig at denne villagen er vante med regntid, da de fleste husene var bygget på stolper i høyden og hadde små bruer fram til inngangen. Uansett, veldig koselig sted, grønt og fint.

Søndag, min siste dag i Yangon, var preget av ekstremregn mesteparten av dagen, så da var det ikke mye annet å gjøre enn å sitte inne. På ettermiddagen dro jeg til Shwedagon Pagoda, som er Yangons store stolthet. Det er en svær pagoda med mange mindre rundt, i grunn ganske fint, spesielt når det lyser opp om kvelden. I pagodaen møtte jeg en munk som jeg kom i prat med. Han inviterte meg hjem til klosteret hans, altså stedet hvor han og hans medmunker bor. Jeg har jo aldri vært hjemme hos en munk før (eller snakket med en, forsåvidt), også kunne jeg jo nesten ikke si nei til en munk i et tempel. Så da ble jeg med han, som var en meget interessant opplevelse. Å se hvordan de bor, lever og ikke minst å snakke med de var veldig gøy.

Etterhvert dro jeg tilbake til padogaen, før jeg spiste middag ved innsjøen. Der møtte jeg en som begynte å snakke om probleme Burma har i dag, noe som er et interessant (og noe på kanten) tema. På den politiske siden var han fast bestemt på at det ikke var noe demokrati i Burma enda, at det bare var noe de sa, og at militæret fortsatt regjerte som et diktratur. Han påsto at mye var blitt verre nå enn tidligere. Interessant å få et annet perspektiv på Burmas politiske situasjon enn hva de norske avisene sier. Et problem jeg også har observert at er voksende her, er religionskonflikt. Konflikten mellom muslimer og buddhister er ganske ille, og er visst preget av store krangler, drap og lignende. Mannen jeg møtte var muslim og påsto at alle buddhister var terrorister, mens jeg har møtt buddhister som påstår det samme om muslimer. Vel, alt jeg får ut av dette er at landet er i en håpløs situasjon; konflikter både politisk og på grunn av religion, som eskalerer. Heldigvis er landet i stor intelektuell og teknologisk utvikling, så det blir spennende å følge Burmas framtid!

Har forresten kommet trygt fram i Hong Kong og stortrives så langt! Veldig travelt med flytting og skolestart for øyeblikket, så kommer nok tilbake med mer siden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *