KATHMANDU, NEPAL (2)

Fortsetter med oppdateringen fra helga i Kathmandu. Søndag startet jeg dagen tidlig og dro til Swayambhunath, eller Monkey Temple som det også kalles. Tempelet i seg selv var egentlig ikke så spennende, men tempelet voktes nærmest av hundrevis av aper. Dere kan tro at jeg var i hundre! Så utrolig mange søte apebabyer og snerrende apemammaer, tror jeg tok femti bilder eller noe. Deretter tro jeg til Bodhnath, som er en naboby til Kathmandu for å se på her buddhisttempel her. Kjempekoselig område og imponerende tempel. Elsker flaggene på buddhisttemplene her, gir et skikkelig spesielt inntrykk – det samme med øynene som er påtegnet templene. Jeg dro deretter videre til Patan, som er en annen naboby. Jeg besøkte Durbar Square i Patan, som jeg fant langt mer imponerende enn Durbar Square i Kathmandu. Det var nesten ikke et menneske å se her, utrolig rolig atmosfære. Templene var også utrolig fine. Tror aldri jeg har vært så mye turist som jeg har vært de siste par dagene. Jeg har i alle fall fått med meg en del Unesco World Heritage Sites!

Søndag ettermiddag kjørte jeg byen rundt sammen med noen jeg har blitt kjent med her, som er fra Kathmandu. Å se byen fra de lokales øyne er det beste man kan gjøre! Jeg besøkte blant annet et utsiktspunkt hvor man på den ene siden så hele Kathmandu, og den andre siden så man åkrer og jungel så langt man kunne se – for en utsikt! Vi besøkte også områder litt utenfor Kathmandu – man skal ikke langt utenfor byen før risåkrene dukker opp. Vi dro deretter til Pashupatinath – Nepals største hindutempel. Det jeg fant mest fansinerende her var likbrenningen. Jeg vet jo at det skjer i India, men å se at de brenner lik ved elvebredden når det er så store folkemengder rundt… Helt merkelig, spør du meg!

Det som overrasker meg mest over det jeg har sett av Nepal, er at det er mye mer ulikt India enn hva jeg hadde forventet. Jeg vet ikke helt hva som er annerledes, men arkitekturen, naturen og kulturen jeg har sett i Kathmandu skiller seg ut fra alt jeg har sett før. Folket i Nepal er etter hva jeg har erfart utrolig hyggelige. Jeg møter smil og namaste uansett hvor jeg går. Byen har et spesielt preg ettersom alle bygningene er nokså like, men i alle mulige ulike farger. Ikke noe skyskrapere, for å si det slik! På grunn av monsunen er alt rundt byen, og alle haugene, utrolig grønne. Det eneste jeg synes er ganske ille her er forurensningen. Den virker verre enn noen annen by jeg har besøkt. Det knases mellom tennene, øynene klør og det er tungt å puste. Jeg fikk høre at det er spesielt ille for øyeblikket, men jeg skjønner at halve byen går rundt med maske, for å si det slik. Ellers har jeg alltid hørt at Kathmandu er en kaotisk og travel by. I forhold til India synes jeg det er veldig rolig her. Trafikken er riktignok på samme nivå, men jeg synes det generelt sett er mye mindre folk. Kathmandu er en herlig by!