TYPISK HAYDOM

Tenkte jeg skulle vise dere noen bilder fra tilfeldige øyeblikk her på Haydom, siden jeg ikke har stort nytt å skrive om!

Noen bilder fra vår fabelaktige village, hvor vi lever, shopper og opplever afrikansk kultur… Reklameskilt fra Pepsi eller Coca Cola er svært populært, uansett hva butikken selger. På det tredje bildet er det markedsdag, noe som arrangeres et par ganger i måneden. Da kommer det utrolig mange mennesker, som vi ikke kan forstå hvor kommer fra. De selger absolutt alt man kan tenke seg av unormale ting. Kan ikke si at vi shoppet mye der, men det er interessant å se!

I village’n er både hvite (mzungu) og kameraer meget interessant. Afrikanerne tar bilder av oss med sine mobiler, og vil gjerne bli fotografert av oss også. De digger at vi har store kameraer, og vil gjerne se bildene etterpå. Spesielt er barna helt ville etter dette, og følger etter oss og roper pitcha, pitcha. Og de vil veldig gjerne ta med kameraet (og oss?) hjem, men det blir det nok lite av.

Vi har vår egen hushjelp, Maria. Vi betaler henne 20-30 kroner dagen, som gjør hushjelpa svært velstående her. Vi har vår to ganger i uken. Hun vasker klær, leilighet og oppvask, lager mat og handler inn, noe vi trives svært godt med! Her lager hun zamosa, en svært god (og en av få spiselige) tanzaniask rett.

Vi spiser faktisk ute på restauranter her. Ingrid og jeg har en fast restuarant, og der spiser vi kun Chipsi Mayai, altså omelett med chips, bønner og chillisaus (og det er faktisk kjempegodt!). Nedenfor er vi ute med noen andre vestlige. Her fikk vi servert byens beste kjøtt (som så vidt kan tygges, seigt…) og chips. Alt i store boller på bordet som vi deler, og chipsen i poser. Bestikk? Nei, det brukes ikke i Tanzania. Og om vi føler oss ensomme (eller ikke) kommer det ofte noen bort og setter seg med oss. På bildene nedenfor ser vi en afrikansk gutt, som på denne dagen både fulgte oss til lunsj og middag. Han sa ingenting, men tror han hadde det hyggelig, han spiste i alle fall maten vår. Som sagt, mzungus er interessante.

Og er vi ute og finner ut at det var ble litt for kaldt utover kvelden, kjøper vi kitanga (teppe som vi surrer rundt oss) og går rundt som ekte afrikanere. Det er litt kult, men alle afrikanerne ler av oss da, hmm..

Vi opplever det afrikanske folket på godt og vondt. De fleste er veldig hyggelige, særlig kvinnene. Likevel kan det bli litt nok av og til, siden de liker å dra oss i håret og å ta på huden vår, og slikt. Afrikanerne har en helt annen kultur når det gjelder hvordan man er blant andre mennesker! De er absolutt ikke sjenerte, og kommer gjerne bort og spør oss om penger mens de snikfotograferer oss og ler masse. Her om dagen fant vi for eksempel en afrikansk, eldre mann i masai-klær inne i gangen vår, hva han ville er vanskelig å si… Interessant er det i alle fall! Og selv om den afrikanske kulturen er veldig annerledes, har vi fått noen venner! Nedenfor er vår kjære nabo, Neemaeli. 

Med andre ord, selv om Afrika er veldig annerledes og kanskje litt rart i våre øyne, trives vi godt og liker det vi ser og opplever. Livet på Haydom er veldig interessant, men også veldig bra! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *